Gyroskip met paprika en tomaat én zelfgemaakte tzatziki

Ook al ben ik een echte Hollandse meid, oer Nederlandse kost zou je mij niet snel zien eten. Dat wordt ook best lastig als je geen gekookte aardappels lust….
Wij eten wel eens aardappels en groenten met een stukje vlees, maar dan met krieltjes die ik even heb gestoomd in de magnetron en daarna heb opgebakken in de koekenpan. Dit gebeurt hooguit 1x per 1 á 2 weken. De afgelopen tijd, na onze terugkeer uit Turkije, beleefde we unieke momenten, want toen hebben we het zelfs 2x in 1 week gegeten! We verlangden er dan ook erg naar, na al die liflafjes! 😉
Aangezien ik dus niet zo van de gerechten uit ons kikkerlandje hou, zoek ik mijn heil elders. Zo plaatste ik pas al een recept uit de Surinaams/ Indische keuken. Vandaag wordt het een gerecht met een Griekse inslag, inclusief het recept voor een bijpassende saus!

Bij ons thuis smullen we keer op keer van dit simpele, maar lekkere gerecht!
Alvast heel veel kook- en eet plezier!

shutterstock_97056338

Gyroskip met paprika en tomaat

Benodigdheden voor 2 personen:
– 250gr kipfilet
– 1 rode paprika
– 1 groene paprika
– 3 tomaten
– zakje gyroskruiden (bijvoorbeeld van Silvo)
– olijfolie
– 100gr (ongekookte) rijst
– tzatziki (zelf gemaakt, óf zelf gekocht 😉 )

Bereidingswijze:
– Snij de kipfilet in stukjes en meng met een half zakje gyroskruiden.
– Snij de paprika’s en tomaten in kleine stukjes.
– Kook de rijst.
– Verhit een scheutje olijfolie in een diepe wok of hapjespan en bak hierin de gekruide stukjes kipfilet rondom bruin.
– Voeg de stukjes tomaat en paprika toe en bak deze even mee.
– Zet het vuur lager en laat het geheel 5 tot 10 minuten pruttelen, totdat de groenten zacht zijn.
– Voeg de gekookte rijst toe aan het kip- groenten mengsel en schep het door elkaar, zodat de saus die is ontstaan de rijst licht rood kan kleuren en de smaken zich goed kunnen vermengen.
– Verdeel de gyroskip over 2 borden.
– Serveer met de tzatziki.

20160410_180620

Tzatziki

Benodigdheden voor 200ml:
– 1 komkommer
– 1 eetlepel olijfolie
– 170gr Griekse yoghurt
– 1 teentje knoflook, geperst
– 1 eetlepel citroensap
– Peper en zout

Bereidingswijze:
– Was de komkommer en schil hem met een dunschiller.
– Snijd de komkommer door de lengte doormidden en verwijder met een lepeltje het middelste gedeelte met de pitjes en gooi dit weg.
– Rasp de rest van de komkommer fijn en doe in een zeef of vergiet.
– Druk met een lepel het vocht uit de komkommerrasp. LET OP: Doe dit zeer zorgvuldig, om te voorkomen dat je een erg waterig sausje krijgt.
– Voeg de olijfolie, knoflook en citroensap toe aan de yoghurt
– Schep de geraspte komkommer er door.
– Breng op smaak met wat peper en zout.
– Is na afloop niet alles op? Bewaar de tzatziki dan afgedekt in de koelkast.

tzatziki

Ps.  Kan je doorgaans niet wachten totdat het volgende recept online staat? Neem dan vanaf nu sowieso iedere donderdag een kijkje op mijn site, want vanaf vandaag start ik met:

DONDERDAG RECEPTENDAG OP GEWOONSAM!

Reacties

Reacties

Eén gedachte over “Gyroskip met paprika en tomaat én zelfgemaakte tzatziki

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.