Vandaag geen recept voor een lunch of avondmaaltijd, maar deel 2 van de recepten voor (borrel) hapjes!
Een aantal weken geleden schreef ik hier al eens een blog over. Heb je die gemist, of wil je deze nog eens lezen? Klik dan hier.
Met borrelhapjes kun je echt alle kanten op! Warm, koud, op een prikker, uit het vuistje, gezond, of een vette bek.
Ik concentreer mij vandaag voornamelijk op de koude, veelal gezonde hapjes.
Om te beginnen 2 verantwoorde happen. Namelijk; een hapje met rookvlees en ei en een hapje van rookvlees met een monchou vulling.
Rookvlees – ei hapjes
Benodigdheden voor 16 hapjes:
– 4 eieren
– 16 plakjes rookvlees
– peper en zout
– 16 prikkertjes
Bereidingswijze:
– Kook de eieren hard (8 á 10 minuten)
– Laat ze even “schrikken” onder de koude kraan en pel ze.
– Snij elk ei in 4 parten.
– Bestrooi de partjes met peper en zout.
– Wikkel om ieder partje ei een plakje rookvlees en stop er een prikkertje in.
(Zijn de plakjes rookvlees erg groot en verdwijnt het partje ei erin? Snij de plakjes dan een keer door de helft.)
Rookvlees – monchou rolletjes
Benodigdheden voor 16 hapjes:
– 8 plakjes rookvlees
– 1 pakje monchou
– Handje geraspte pittige kaas (30+)
– 1 eetlepel ketchup
– Paprikapoeder
– 16 prikkertjes
Bereidingswijze:
– Roer in een kommetje de monchou los met de ketchup.
– Meng de geraspte kaas er door en voeg een snufje paprikapoeder toe.
– Meng alles goed en leg op ieder plakje rookvlees een horizontale streep van dit mengsel.
– Rol het plakje op, snij ieder rolletje in tweeën en stop er een prikkertje in.
(- Heb je ronde plakjes? Dan is het wel zo netjes om de uiteinden even eraf te snijden na het rollen, zodat het nette rolletjes worden. Heb je vierkante of langwerpige plakjes, dan hoeft dit niet.)
Op de monchou rolletjes is ook nog een hele lekkere variatie met ham.
Deze maak je zo:
Hamrolletjes met monchou
Benodigdheden voor 15 hapjes:
– 5 plakjes achterham (liefst vierkante of langwerpige plakjes)
– 1 pakje monchou
– 1 lente-ui
– Halve paprika in een kleur naar keuze (je kan natuurlijk ook 3 verschillende kleuren gebruiken, maar dan gebruik je maar een klein stukje van elke kleur en blijf je dus met 3 onvolledige paprika’s zitten.)
– Peper en zout
Bereidingswijze:
– Snij de paprika in hele fijne blokjes en de lente-ui in ragfijne ringetjes.
– Roer de monchou los in een kommetje en breng op smaak met peper en zout.
– Roer er de paprika en lente-ui doorheen.
– Neem een plakje ham en doe daar aan de onderkant horizontaal een randje monchou mengsel op.
– Rol de ham op en leg de rolletjes minimaal 2 uur in de koelkast.
– Snij met een scherp mes elk rolletje in drieën en stop er een prikkertje in.
Extra lekker: serveer er eventueel een dipsausje van zoute chilisaus bij!
Met groenten als basis maak je de lekkerste en mooiste hapjes!
Hieronder een aantal voorbeelden:
Gevulde paprika
Variatie 1:
Benodigdheden voor 8 hapjes:
– 2 mini paprika’s (bijvoorbeeld de oranje)
– 50 gram feta kaas
– 1 eetlepel tapenade van zongedroogde tomaten
– Zwarte peper
(- Toastjes)
Bereidingswijze:
– Prak de feta samen met de tapenade fijn met een vork.
– Breng op smaak met wat zwarte peper.
– Snij het kapje met het steeltje van de mini paprika en verwijder eventuele pitjes en zaadlijsten.
– Vul de paprika’s met het feta mengsel en druk goed aan.
– Wikkel ze in vershoudfolie en laat ze een uurtje opstijven in de koelkast.
– Snij ze vervolgens met een scherp mes elk in 4 plakjes.
(- Serveer eventueel op een toastje, maar zo los uit de hand kan natuurlijk ook!)
Variatie 2:
Benodigdheden voor 8 hapjes:
– 2 mini paprika’s (bijvoorbeeld de oranje)
– 2 eetlepels roomkaas
– Stuk of 10 sprietjes verse bieslook
– 1 teentje knoflook
– Peper en zout
(- Toastjes)
Bereidingswijze:
– Hak de bieslook en de knoflook heel fijn. (Pers de knoflook bij voorkeur niet uit, dit geeft een te scherpe smaak.)
– Meng de roomkaas met de bieslook en knoflook en breng op smaak met peper en zout.
– Snij het kapje met het steeltje van de mini paprika en verwijder eventuele pitjes en zaadlijsten.
– Vul de paprika’s met de roomkaas.
– Wikkel ze in vershoudfolie en laat ze een uurtje opstijven in de koelkast.
– Snijd ze vervolgens met een scherp mes elk in 4 plakjes.
(- Serveer eventueel op een toastje, maar zo los uit de hand kan natuurlijk ook!)
Komkommerhapje
Benodigdheden voor ongeveer 12 hapjes:
– Halve komkommer
– 1 pakje roomkaas met kruiden
– 12 zongedroogde tomaatjes
– 12 prikkertjes
Bereidingswijze:
– Was de komkommer en snij deze in de lengte door de helft.
– Schaaf van beide helften aan de onderkant met een kaasschaaf of dunschiller een plakje eraf, zodat de komkommer stabiel blijft liggen.
– Schraap met een theelepeltje de zaadjes er uit, zodat een uitholling ontstaat en dep de komkommer goed droog met keukenpapier.
– Vul de holte met de roomkaas en strijk het aan de bovenkant glad met een mes.
– Pak de komkommer helften in met vershoudfolie en laat ze minimaal een uurtje opstijven in de koelkast.
– Snij de komkommer helften vervolgens in plakjes van 1,5cm breed.
– Leg op ieder plakje een zongedroogd tomaatje en zet deze vast met een prikkertje.
Tomatenspiesjes
Benodigdheden voor 12 hapjes:
– 12 mini mozzarella bolletjes
– 12 cherrytomaatjes
– 12 blaadjes basilicum
– 12 prikkertjes
Bereidingswijze:
– Pak een prikkertje en rijg er achtereenvolgens een bolletjes mozzarella, een blaadje basilicum en een cherrytomaatje aan.
– Herhaal dit totdat alle ingrediënten op zijn.
Dit was het weer voor vandaag. Qua hapjes laat ik het hier voorlopig bij. Heb jij nog een lekker recept voor een borrelhapje, die je nog niet voorbij hebt zien komen? Laat hem dan hier gerust achter en inspireer mij en mijn lezers!