Wie vindt een lekkere hamburger, grote zak patat of Turkse pizza nou niet lekker op z’n tijd?! Ik denk dat iedereen dat wel vindt! Misschien zijn we met z’n allen stiekem wel een beetje verslaafd aan fastfood op z’n tijd. Het is ook gewoon zo lekker en ook nog eens ontzettend makkelijk!
Toen ik aan mijn afvalrace begon zag ik best op tegen het feit dat ik toch wat vaker de makkelijke vette hap moest laten staan. Gelukkig zijn er op het web tal van deze gerechten te vinden die in een iets gezonder jasje zijn gestoken. Neem nou de kipsalon, een iets gezondere variant van de welbekende, in mijn streek bedachte, kapsalon. Voor de gene die de kapsalon niet kennen, dat is een aluminium ovenschaaltje met achtereenvolgens een laagje patat, shoarma- of dönervlees, gesmolten kaas, sla en knoflooksaus en sambal, over het algemeen véél knoflooksaus! 😉
Vandaag laat ik jullie het recept voor de gezondere kipsalon zien! Om het officiële fastfood gevoel compleet te maken, presenteer ik het altijd in zo’n zelfde wegwerp aluminium ovenschaaltje als waar je de vettere variant in krijgt. Deze zijn op steeds meer plekken te koop. Vooral rond de barbecue, maar ook in de kerstperiode zie je ze veel. Denk hierbij aan winkels zoals de Action, Xenos, Big Bazaar en de groothandels.
Uiteraard vergt deze kipsalon meer handelingen als een telefoontje naar de plaatselijke grillroom, maar scheelt het een hoop schuldgevoel!
En onder het motto dat zelfgemaakt natuurlijk altijd véél lekkerder is, moet je dit gewoon een keer proberen!
Ook bij dit recept plaats ik nog een keer, het al eerder geplaatste, recept voor zelfgemaakte knoflooksaus, mocht je die eerder gemist hebben.
Geniet ervan!
Kipsalon
Benodigdheden voor 2 personen:
– 250 gram kipfilet
– 250 gram (mini) krieltjes (evt. gekruid)
– ijsbergsla (+/- een kwart krop)
– Kwart komkommer
– 1 tomaat
– 1 ui
– 1 paprika
– Shoarma- of gyroskruiden
– Handje geraspte kaas
– Olijfolie
– (zelfgemaakte) knoflooksaus
– (evt. sambal)
– 2 aluminium (wegwerp) ovenschaaltjes
Bereidingswijze:
– Stoom de krieltjes 7 minuutjes in de magnetron.
– Snij de kipfilet in blokjes, doe hier 1 eetlepel olie en een eetlepel shoarma- of gyroskruiden overheen, meng goed door elkaar en laat even intrekken.
– Snij de paprika en ui in stukjes.
– Verwarm de oven voor op 220 graden.
– Bak de krieltjes in een beetje olie knapperig en strooi er evt. wat shoarma- of gyroskruiden over als ze van zichzelf nog niet gekruid zijn.
– Bak in een andere pan de kipblokjes tot ze mooi goudbruin kleuren, voeg de paprika en de ui toe en bak die ook even mee.
– Als alles gaar is, schep je eerst de helft van de krieltjes in een ovenschaaltje en vervolgens de helft van de kip met groenten.
– Druppel er ongeveer een eetlepel (zelfgemaakte) knoflooksaus over.
– Bestrooi de schaaltjes met de geraspte kaas.
– Zet de schaaltjes 15 minuutjes in de voorverwarmde oven.
– Snij ondertussen de ijsbergsla, tomaat en komkommer klein.
– Nadat je de kipsalon uit de oven hebt gehaald verdeel je er de sla, tomaat en komkommer over en vervolgens nog wat knoflooksaus naar smaak en eventueel sambal.
Knoflooksaus
Benodigdheden voor 2 porties saus:
– 2 eetlepels halfvolle fritessaus of frites lijn saus
– 2 eetlepels magere yoghurt
– 1 (flink) teentje knoflook
– Klein kneepje honing
– Paar sprietjes verse bieslook
Bereidingswijze:
– Hak de bieslook fijn.
– Meng in een schaaltje de fritessaus met de yoghurt en de honing
– Pers het knoflookteentje erboven uit en roer goed door.
– Meng de gehakte bieslook erdoor.
En, al uitgeprobeerd? Ik ben reuze benieuwd wat je ervan vond en zou dit graag horen d.m.v. een reactie!